Kaffarah Dosa

Sakit Sebagai Kaffarah Dosa

Terdapat banyak hadith yang menerangkan bahawa kesakitan (ujian) dapat memadamkan kejahatan dan menghapuskan dosa.

Diriwayatkan dari Abu Hurairah adhiallahu ‘anh, bahawa Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Apabila Allah menghendaki kebaikan ke atas seseorang, Dia akan mengujinya dengan kesulitan.

Diriwayatkan juga dari Abu Hurairah radhiallahu ‘anh, bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Untuk setiap musibah, penyakit, keresahan, kesedihan atau kesakitan yg menimpa seorang Muslim – hatta luka yang disebabkan tertusuk duri – Allah akan menghapuskan dosa dosa nya.

Ibn Mas’ud radhiallahu ‘anh berkata: Aku menziarahi Rasulullah sewaktu Baginda sakit. Aku mengatakan, “Ya Rasulullah, engkau menghadapi demam yang kuat!” Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam menjawab, “Demamku adalah dua kali (kuatnya) daripada kamu.” Aku bertanya lagi, “Adakah kerana engkau mendapat dua kali ganjaran?” Jawab Baginda, “Benar. Tiada seorang Muslim yg ditimpa kesakitan – walaupun hanya luka yang disebabkan tertusuk duri – melainkan Allah akan menghapuskan dosa dosa nya disebabkan kesakitan itu, dan dosanya gugur seperti gugurnya dedaun dari sepohon pokok.”
Sabar sewaktu ditimpa musibah

Barangsiapa yang ditimpa penyakit (musibah), harus baginya bersabar kerana tiada ganjaran yang lebih baik daripada yang telah disediakan bagi mereka yang menahan musibah degan penuh sabar.

Suhaib bin Sinan radhiallahu ‘anh meriwayatkan, bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Betapa ajaibnya seorang Mu’min (orang yg beriman)! Kebaikan itu sentiasa bersamanya, tetapi ianya tidak berlaku pada orang lain kecuali kepada seorang Mu’min, apabila ia mendapat kebaikan, ia bersyukur kepada Allah dan memperoleh ganjaran, dan apabila ia ditimpa musibah, ia menahannya dengan penuh sabar lalu ia (juga) akan memperoleh ganjarannya.

Anas bin Malik radhiallahu ‘anh meriwayatkan: Aku mendengar Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda, “Allah berfirman: Apabila Aku menguji hambaKu dgn dua perkara yang paling dicintainya (iaitu kedua-dua matanya; penglihatannya) dan ia menahannya dengan penuh kesabaran, Aku akan memberikannya Syurga sebagai ganjaran (atas kesabarannya itu).”
Mengadu atas kesakitan

Adalah dibenarkan seseorang untuk mengadukan kesakitan yang dihadapi kepada doktor atau sahabatnya, asalkan ia tidak melakukannya untuk menyuarakan kemarahan (kepada Allah), telah dinyatakan sebelum ini bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: “Sakitku adalah lebih berat daripada (sakit) dua org antara kamu.”

Mereka yang ditimpa sakit sepatutnya berterimakasih & memuji Allah, sebelum mengadu dan mengeluh atas sakit yg dihadapinya.

Ibn Mas’ud radhiallahu ‘anh berkata: Jika seorang hamba berterima kasih kepada Allah sebelum mengadukan kesakitannya, maka ia tidaklah dikira sebagai tidak sabar (dengan musibah). Bahkan ianya adalah dituntut.

Nabi Allah Yaaqub ‘alaihissalam berkata: Sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku adukan kesusahan dan kesedihanku. (Yusuf: 86)

Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam berdoa: Ya Allah! Hanya padaMu ku adukan segala kelemahanku.

Allahu a’lam..

~ Fiqh as-Sunnah, Sayyid Sabiq
Diriwayatkan dari Abu Hurairah radhiallahu ‘anh, bahawa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda: Seorang Mu’min adalah ibarat tanaman yang segar & mudah lentur, dari arah mana angin bertiup, ia akan menundukkan tanaman tersebut, tetapi apabila angin berhenti, ia akan berdiri tegak semula, (umpama seorang Mu’min yang apabila diuji dengan musibah untuk mengukuhkan iman dan hatinya, lalu ia tetap bersabar dan teguh), dan seorang yg jahat (kufur) adalah seperti pohon yang teguh dan tidak berganjak, hinggalah Allah menumbangkannya pada waktu yang Dia kehendaki.

– Source Quoted

 

%d bloggers like this: